Підвищення продуктивності праці, якості продукції, що випускається, і зменшення затрат – важлива проблема будь-якого виробництва. Вирішення даної проблеми неможливе без використання сучасного верстатного оснащення. На сучасних верстатах, у тому числі верстатах з ЧПК, повинно бути забезпечене надійне закріплення деталі та інструменту при невеликих габаритах верстатних пристроїв (ВП), а також мінімальний вплив сил та моментів різання на точність оброблюваних поверхонь.
Основну групу технологічного оснащення складають пристрої механоскладального виробництва. Пристроями в машинобудуванні називають допоміжні, до технологічного устаткування, механізми , що використовуються при виконанні операцій оброблення, складання і контролю.
ВП- дозволяє в заданих умовах виробництва найбільш економічно забезпечити, закладені в конструкції деталі, вимоги до точності розмірів, форми та взаємного розташування оброблюваних поверхонь. Застосування ВП дозволяє:
- усунути розмітку та вивірку заготовок,, підвищити точність оброблення;
- підвищити продуктивність праці на операції;
- знизити собівартість продукції;
- полегшити умови праці та забезпечити її безпеку;
- розширити технологічні можливості устаткування;
- організувати багатоверстатне обслуговування;
- застосувати технічно обґрунтовані норми часу;
- - знизити кваліфікацію та скоротити число робітників, необхідних для випуску продукції .
Витрати на виготовлення ВП складають 15...20% від витрат на устаткування для технологічного процесу оброблення деталей чи машин, 10-24% від вартості машини. ВП мають найбільшу питому вагу, за вартістю і трудомісткістю виготовлення, в загальній кількості різних типів технологічного оснащення.
Часта зміна об'єктів виробництва, пов’язана із наростанням темпів технічного прогресу, вимагає створення конструкцій пристроїв, методів їхнього розрахунку, проектування і виготовлення, що забезпечують скорочення термінів підготовки виробництва.
У серійному виробництві необхідно використовувати спеціалізовані швидкопереналагоджувальні і оборотні системи ВП. У малосерійному і одиничному виробництвах все ширше застосовують систему універсально-збірних (УЗП) пристроїв
Нові вимоги, що пред'являються до пристроїв, визначені розширенням парку верстатів з ЧПУ, переналагодження яких на обробку нової заготовки зводиться до заміни програми (що займає дуже мало часу) і до заміни або переналагодження пристрою для базування і закріплення заготовки (що також повинно займати мало часу).
Вивчення закономірностей впливу пристроїв на точність і продуктивність виконуваних операцій дозволить проектувати пристрої, що інтенсифікують виробництво і підвищують якість виготовлення продукції. Робота по уніфікації та стандартизації елементів пристроїв створює основу для автоматизованого проектування пристроїв з використанням електронно-обчислювальної техніки та автоматів для графічного зображення, що, у свою чергу, забезпечить зменшення витрат часу, матеріальних та фінансових ресурсів на технологічну підготовку виробництва. Дана навчальна дисципліна «Проектування оснащення верстатів, роботів і машин» призначений для магістрів спеціалізацій «Комп’ютерне проектування верстатів, роботів і машин» спеціальності 131 "Прикладна механіка", аспірантів, викладачів вищих навчальних закладів і може бути корисним для всіх, кого цікавлять питання розрахунків і проектування верстатних пристроїв.