Дисципліна призначена для ознайомлення студентів з сировинними компонентами косметичних, миючих засобів, парфумерних композицій та харчових добавок. Значна частина присвячується  вивченням прийомів приготування розчинів, визначення концентрацій, вивчення задач з розрахунків концентрацій та ін.
Вивчається  хімічний склад та загальні властивості вищих карбонових кислот, рослинних і тваринних жирів, ефірних олій та сучасні напрямки  їх застосування в  косметичних засобах. Знайомство  з основними положеннями колоїдної хімії. Надається класифікація дисперсних систем за агрегатним станом,  загальні властивості поверхнево-активних речовин (ПАР).
Представлено фізико-хімічні властивості, будову, механізм дії складових косметичних засобів, а саме гелеутворювачів, в’яжучих речовин, емульгаторів, антисептиків, антибіотиків, фітонцидів та консервантів.
Розглядаються фарбувальні речовини, пігменти,  фарбники та фотозахисні речовини.
Ознайомлення з сучасними тенденціями використання в косметиці вітамінів,  біологічно – активних речовин,  рослинних екстрактів та інших сполук цільового призначення.
Представлено матеріал щодо сировинних компонентів парфумерних композицій та миючих засобів.
Ознайомлено з класифікацією харчових добавок та сировинними компонентами  для виготовлення добавок до продуктів харчування, а саме барвниками, консервантами, вітамінами та ін.
Лабораторний практикум присвячений вивченню лабораторним прийомам,  користування хімічним посудом,  хімічним методам отримання речовин , що мають відношення до складових косметики та харчових добавок.