Навчальна дисципліна «Термодинаміка та молекулярна фізика» є ключовим розділом курсу загальної фізики, присвяченим вивченню термодинаміки і основ молекулярної будови речовин. Задачами кредитного модулю є сформувати у студентів знання термодинаміки і молекулярної фізики та вміння їх застосування для інтерпретації застосування для опису фізичних явищ і термофізичних властивостей речовини, а також знайомство з основними експериментальними фактами, що лежать в основі цієї дисципліни.
Дисципліною передбачено лекції, практичні заняття та лабораторні роботи, які доповнюють теоретичний матеріал і поглиблюють його практичним змістом. Студенти виконують завдання на лекціях під час бліц-опитування та тестування на колоквіумі. на практичних заняттях шляхом розв’язання задач. Завдання побудовані таким чином, щоб закріпити теоретичний матеріал, відпрацювати навички розв’язування практичних задач та відпрацювати практичні навички користування приладами.
Проміжним етапом контролю є тестування на лекції (колоквіум), розв’язання задач модульної контрольної роботи (МКР) та розрахункова графічна робота (РГР) з обов’язковим захистом, для виконання якого студенти використовують теоретичні знання та застосовують практичні навички, отримані під час виконання всіх видів завдань. РГР розбита на дві частини, що охоплює матеріал першої та другої частини курсу. Перша частина передбачає вивчення термодинамічного методу, друга застосування термодинамічного методу та основи молекулярної та статистичної фізики.
Під час навчання використовуються:
• Різноманітні технічні засоби подання інформації (мультимедіні комплекси, інтерактивні дошки тощо);
• Google-диск з комплектом методичного забезпечення в електронному вигляді;
• Засоби дистанційного навчання (електронна пошта, hangout, zoom тощо)
• практичні навички проведення експериментальних досліджень відпрацьовуються в лабораторії термодинамики
Навчання здійснюється на основі студентоцентрованого підходу та стратегії взаємодії викладача та студента з метою засвоєння студентами матеріалу та розвитку у них практичних навичок.