Фінансовий менеджмент (ФМ) є невід'ємною складовою підготовки магістрів спеціальності 073 Менеджмент.
Фінансові ресурси є грошовими відносинами, що пов’язані з формуванням, розподілом та використанням фінансових ресурсів і доходів підприємства. Від того, наскільки ефективно менеджери підприємства управлятимуть рухом фінансових ресурсів та відносин, що виникають у результаті такого руху, залежить майбутнє підприємства. Висококваліфікований спеціаліст повинен приймати виважені рішення, що ґрунтуються на всебічному аналізі внутрішніх і зовнішніх чинників, які визначають фінансово-господарську діяльність підприємства, забезпечать його стабільне економічне зростання та стійкий інтерес до нього інвесторів.
Метою курсу є ознайомлення студентів з основними підходами до управління системою грошових відносин суб'єкта господарської діяльності, пов'язаних з формуванням, використанням та інвестуванням фінансових ресурсів у процесі його виробничо-господарської діяльності.
Завдання – вивчити теоретичні основи фінансово-інвестиційної діяльності, а також методи та прийоми ефективного управління фінансами підприємства. Сформувати цілісну систему знань про фінансові відносини у господарському процесі, фінансовий (інвестиційний) механізм та технології управління фінансовою діяльністю господарюючого суб’єкта як невід’ємної складової фінансового ринку країни.
Цільова спрямованість курсу обумовлює постановку та вирішення наступних завдань:
- знайомити із сутністю ФМ;
- навчити правильно застосовувати методичний інструментарій управління фінансами підприємств;
- сформувати вміння застосовувати системний підхід до управління активами, прибутком, інвестиціями, капіталом, грошовими потоками та бюджетом підприємства;
- виробити навики проведення комплексного аналізу фінансового стану підприємства-контрагента;
- надати базові знання та практичні навички із методики оцінки цінних паперів;
навчити оцінювати фінансовий та інвестиційний ризик, а також основам фінансового прогнозування і планування;
- ознайомити із підходами до антикризового фінансового управління підприємством.