Життя та господарська діяльність людини нерозривно пов’язані з використанням природних ресурсів та зміною стану навколишнього природного середовища. Негативні явища, що виникли внаслідок антропогенного впливу на природу, останнім часом безпосередньо загрожують здоров’ю та існуванню людей. На сьогоднішній день в Україні майже немає водойм, води яких належать до першої категорії якості, значна частина населення не забезпечується якісною питною водою. Тому існує гостра необхідність докорінної зміни стратегії водоспоживання та водокористування, у запровадженні ресурсозберігаючих замкнутих систем у промисловості та енергетиці. Для успішного вирішення завдань захисту та збереження природних водних об’єктів такі фахівці мають бути добре обізнані із сучасними методами та технологіями очищення води.
Метою вивчення даної дисципліни є формування у студентів комплексу знань в області сучасних методів очищення води, комплексу умінь та навиків, необхідних для проведення наукових досліджень в даному напрямку, для створення сучасних технологій водопідготовки та очищення стічних вод, для кваліфікованого управління існуючими технологічними процесами. Відповідно до мети підготовка бакалаврів вимагає посилення сформованих у студентів компетентностей:
• Здатність до критичного осмислення основних теорій, методів та принципів природничих наук;
• Здатність вдосконалювати, проектувати, реалізовувати та експлуатувати технології очищення природних та стічних вод та твердих відходів.
1.2. Основні завдання навчальної дисципліни.
Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти після засвоєння навчальної дисципліни мають продемонструвати такі результати навчання:
• Розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в галузі природничих наук, що необхідні для аналізу і прийняття рішень в сфері охорони довкілля та оптимального природокористування;
• Проводити лабораторні дослідження із застосуванням сучасних приладів, забезпечувати достатню точність вимірювання та достовірність результатів, обробляти отримані результати.