Автоматизовані мехатроні системи є важливими елементами будь-якого сучасного виробництва або технологічного процесу. Більше 60% електричної енергії, що виробляється в світі, перетворюється у механічну роботу при використанні різноманітних електроприводів. Тому знання властивостей електромеханічного перетворення енергії та основ мехатроніки дозволяє проектувати енергоефективні системи регульованих електроприводів.

Дисципліна «Основи мехатроніки» є однією із базових у професійній підготовці бакалаврів за освітньою програмою «Електромеханічні системи автоматизації, електропривод та електромобільність». Вона готує студентів до вивчення таких дисциплін, як «Керування електроприводами»,  «Мехатронні  системи», «Електромеханічні системи автоматизації загальнопромислових механізмів» для першого (бакалаврського) рівня, а також «Системи програмного та слідкуючого керування рухом», «Електромеханічні системи електричних транспортних засобів» та «Електромеханічні системи в екологічно чистих технологіях» для другого (магістерського) рівня.

Основною метою дисципліни є формування у студенів здатностей застосовувати математичні моделі різних електромеханічних перетворювачів, застосовувати знання електромеханічних властивостей двигунів для регулювання швидкості та моменту робочого органу. В результаті вивчення дисципліни студенти повинні навчитись розраховувати параметри  електричних двигунів, досліджувати статичні та динамічні характеристики електроприводів змінного струму, використовувати частотне керування швидкістю та моментом електричних двигунів, досліджувати електричні двигуни методом математичного моделювання.