Анотація до навчального курсу

У добу реформування країни, становлення нових соціально-економічних основ її розвитку все актуальнішим стає завдання побудови нових відносин між суспільством та особистістю. Пошук оптимальних шляхів соціалізації особистості та її соціальний захист стають першочерговими завданнями людинознавчих дисциплін. У зв’язку з цим постає питання про вивчення педагогіки як одного з напрямів соціальних наук про людину, що досліджує провідні шляхи, умови та засоби освіти, навчання, виховання і розвитку людини.

Курс «Педагогіка» (для соціальних працівників) покликаний сприяти оволодінню студентами теоретичних основ сучасної педагогічної науки, розвитку професійного мислення, підготовці до усвідомленого оволодіння професійними вміннями та навичками необхідними для ефективної роботи у сучасних закладах освіти з дітьми, молоддю, сім’ями, дорослими людьми.

Мета курсу "Педагогіка": розкриття теоретичних основ педагогіки як науки та змісту провідних напрямів професійної педагогічної діяльності в закладах освіти, соціально-виховної роботи з представниками різних соціальних груп (дітьми, сім’ями, молоддю).

Програма навчальної дисципліни складається з 2 змістових модулів:

Змістовий модуль І. Загальні основи педагогіки як науки: від становлення до сталого розвитку. Головні структурні компоненти, предмет, мета, методи науково-педагогічних досліджень педагогіки як науки. Основні категорії педагогіки: виховання, освіта, навчання, розвиток, формування. Науково-педагогічні методи дослідження. Історія виникнення і становлення педагогіки. Внесок українських педагогів до світової педагогічної скарбниці. Особливості педагогічної професії, функції педагога в сучасному суспільстві.

Змістовий модуль ІІ. Теорія і методика виховання. Мета, зміст, форми та методи виховання особистості та колективу. Організаційно-педагогічні засади роботи класного керівника. Роль педагогічної діагностики, основні напрями виховної діяльності, особливості індивідуальної роботи з учнями, педагогічні основи виховної діяльності громадських організацій дітей та підлітків.

Вивчення навчального курсу "Педагогіка" спрямовано на формування наступних компетентностей:

Загальні компетентності:
2. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і
досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку
предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми
рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя.
13. Здатність мотивувати людей та рухатися до спільної мети.

Фахові (спеціальні) компетентності:
2. Здатність прогнозувати перебіг різних соціальних процесів.
4. Здатність до аналізу соціально-психологічних явищ, процесів становлення, розвитку та соціалізації особистості, розвитку соціальної групи, громади.
7. Здатність до співпраці у міжнародному середовищі та розпізнавання міжкультурних проблем у професійній практиці.
8. Здатність застосовувати сучасні експериментальні методи роботи з соціальними
об’єктами в польових і лабораторних умовах.
10. Здатність розробляти шляхи подолання соціальних проблем і знаходити ефективні методи їх вирішення.
18. Здатність до генерування нових ідей та креативності у професійній сфері.

Загальний обсяг дисципліни складає п’ять залікових кредитів (150 годин), що об’єднує всі види навчальної діяльності студента: аудиторні заняття (72 години), самостійна робота (78 годин), контрольні заходи (модульний контроль, іспит).