Програма навчальної дисципліни «Безконтактні та котутаційні системи в електромеханіці» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки (ОПП) та освітньо-наукової програми підготовки(ОНП) магістра в галузі знань «14 - Електрична інженерія» за спеціаль-ністю «141 - Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» за спеціалізацією «Електричні машини і апарати».
Метою навчальної дисципліни є формування у студентів системи компетенції щодо виконання обов’язків, виробничих функцій та типових задач діяльності фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня (ОКР) «магістр», які передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльнос-ті. Система здатностей та умінь, якими повинен оволодіти фахівець, відповідають стандарту ви-щої освіти підготовки магістрів за ОПП та ОНП за спеціалізації – "Електричні машини і апарати". Зокрема метою вивчення навчальної дисципліни є формування у студентів основ теоретичних та практичних знань по електромашинно-вентильним перетворювачам безщіточних електричних машин подвійного живлення, системи компетенції щодо методів проведення технічних розрахун-ків, дослідження, виробництва та ефективного застосування електричних машин подвійного жи-влення в сучасних енергозберігаючих системах генерації електроенергії та електроприводу.
Предметом навчальної дисципліни є система властивостей електромашинно-вентильних пере-творювачів безконтактних синхронних та асинхронізованих машин – їх конструкція, принцип дії, параметри, схеми перетворення, способи управління обертовими вентилями, параметри, хара-ктеристики та режими роботи. А також параметри та характеристики електричних комутаційних апаратів низької напруги