Навчальна дисципліна «Сучасні теорії миру та конфліктів» належить до циклу вибіркових дисциплін. Дисципліна «Сучасні теорії миру та конфліктів» для студентів спеціальності 054 «Соціологія» та інших спеціальностей пов’язана з навчальними дисциплінами  «Політологія», «Соціологія», «Історія та теорія врегулювання конфліктів», «Політична наука: конфліктологічний підхід», «Теорія та практика переговорів», враховуючи, що соціальні конфлікти є спільним об’єктом вивчення даних дисциплін. Для студентів інших спеціальностей засвоєння дисципліни пов'язане з попереднім вивченням соціогуманітарних дисциплін циклу загальної підготовки.  

Завдяки засвоєнню змісту дисципліни студенти матимуть можливість аналізувати сучасні теорії конфліктів та миру, шляхи врегулювання конфлікту, що спираються на новітні соціологічні дослідження. Викладач надаватиме цілісний огляд багатоманітних типів сучасних конфліктів та характеризує соціальні причини їх виникнення. На заняттях буде виявлено особливості новітніх форм миротворчої діяльності. Викладач продемонструє роль посередництва і переговорів у врегулюванні і трансформації конфлікту. Буде розглянуто теоретичні підходи щодо управління конфліктом та заходи миробудівництва.

Студенти вмітимуть здійснювати аналіз причин, динаміки та наслідків конфлікту через побудову карти конфлікту на семінарських заняттях. Від студентів очікується  вміння застосовувати положення сучасних теорій конфлікту та миру до аналізу конфлікту на Донбасі. Для проміжної атестації з дисципліни передбачається здатність студента здійснювати критичний аналіз умов конфлікту та способів підтримання миру на основі новітніх концепцій, що будуть викладені у курсі. Для провадження подальшої професійної діяльності студенти набувають навичок формулювання переговорних позицій під час врегулювання конфлікту, отримують знання щодо основ медіації та засад проведення діалогу. 

Для максимальної оцінки з заліку передбачається критичне володіння студентами положень розглянутих теорій миру та конфліктів, знання взаємозв’язків між механізмами миротворчості, миробудівництва та демократизації, а також здатності вільно наводити приклади миротворчої діяльності у соціально-політичних конфліктах сучасності в різних країнах, послуговуючись теоріями миротворчості.