Дисципліна “ Xімія” викладається згідно з навчальним планом бакалаврської підготовки студентів теплоенергетичного факультету спеціальності ”Теплоенергетика” (144) і відноситься до фундаментальних наук.
Якість підготовки спеціалістів суттєво залежить від рівня їх освіти в галузях фундаментальних наук: математики, фізики, хімії. Інтеграція наук, широке віикористання фізичних методів дослідження та математичного апарату в хімії зблизили ії з фізикою та математикою. З іншого боку, вивчення хімічними методами ряду технічних проблем зв’язує хімію з інженерно-технічними та спеціальними, що необхідні для практичної діяльності інженера. До цих дисциплін згідно навчального
плану можна віднести такі, як “Технічна термодинаміка”, “Основи екології”, “Водопідготовка та водний режим”, ”Теплотехнічн вимірювання та прилади ”.
Курс “ Хімія” викладається з урахуванням підготовки спеціалістів, що будуть працювати в нехімічних галузях, але які базуються у своїй основі на хімічних законах. Тому у курсі “ Хімія” основна увага приділяється тим поняттям та закономірностям, що складають ядро хімічних знань, які необхідні для вивчення загальноінженерних та спеціальних дисциплін. Це – теорія будови речовини, хімічна термодинаміка, хімічна кінетика, теорія розчинів, електрохімія тощо. Окрім цього , саме під час вивчення дисципліни “Хімія” закладається перший ступінь ознайомлення студентів з хімією оточуючого середовища, формується раціональна система взаємовідносин людини та природи. Побудова курсу забезпечує розвиток самомтійності у роботі студентів, створює кращі можливості для прояву ними своїх творчих здібностей та сприяє оволодінню вміннями та навичками науково-дослідницької роботи.